Irānas izpēte: seno bagātību un mūsdienu kontrastu zeme

Irāna, kas atrodas Tuvo Austrumu centrā, ir valsts, kas savieno seno pasauli ar mūsdienu civilizāciju. Tās stratēģiskā atrašanās vieta, kas robežojas ar Omānas līci, Persijas līci un Kaspijas jūru starp Irāku un Pakistānu, gadsimtiem ilgi ir padarījusi to par centrālo kultūras un ekonomiskās apmaiņas centru. Irānas reljefs, kas aptver 1 648 195 kvadrātkilometru lielu platību, ir tikpat daudzveidīgs kā tās vēsture, un tajā ir nelīdzenas, kalnainas malas, augsti centrālie baseini ar tuksnešiem un kalniem, kā arī mazi, nepārtraukti līdzenumi abos krastos.

Ģeogrāfiskie brīnumi un klimats

Valsts plašā ainava pārsvarā ir sausa vai pussausa, tomēr tā pārvēršas par subtropu oāzi gar Kaspijas jūras piekrasti. Irānas dabas skaistums svārstās no zemākā pacēluma punkta Kaspijas jūrā (-28 m) līdz Kuh-e Damavand augstajiem augstumiem (5,625 m), kas ir augstākā virsotne Irānā. Ar krasta līniju, kas stiepjas 2,440 km, valsts bauda bagātīgu dabas resursu klāstu, tostarp naftu, dabasgāzi, ogles un dažādus minerālus.

Ekonomika un resursi

Lauksaimniecībai ir nozīmīga loma Irānas ekonomikā, izmantojot 30,10% zemes, un tās produkti svārstās no kviešiem un rīsiem līdz eksotiskiem augļiem, riekstiem un grezniem ikriem. Valsts rūpniecības nozares ir tikpat dažādas, cita starpā ietverot naftu, naftas ķīmiju, tekstilrūpniecību un pārtikas pārstrādi. Irānas ekonomisko ainavu vēl vairāk ietekmē tās tirdzniecības attiecības, jo īpaši ar Ķīnu, Indiju un Dienvidkoreju, kas eksportē galvenokārt naftu līdzās ķīmiskajiem un naftas ķīmijas produktiem, augļiem, riekstiem un paklājiem.

Sabiedrība un iedzīvotāji

Tika lēsts, ka 2020. gada jūlijā Irānas iedzīvotāju skaits bija 84 923 314, un ievērojams vairākums dzīvoja pilsētu teritorijās. Teherāna, dinamiskā galvaspilsēta, ir vadībā ar vairāk nekā 9 miljoniem iedzīvotāju, kam seko citas lielākās pilsētas, piemēram, Mashhad un Esfahan. Irānas sabiedrība lepojas ar dziļi iesakņojušos kultūru un mantojumu, kas atspoguļojas oficiālajā valodā, persiešu farsi, un vēsturisko un kultūras vietu pārpilnībā, kas aptver valsti.

Urbanizācija un kultūra

Tā kā 75,90% iedzīvotāju dzīvo pilsētu centros, Irānas pilsētas ir rosīgas ar dzīvi, piedāvājot tradicionālā šarma un moderno ērtību sajaukumu. Valsts arhitektūra, virtuve un festivāli svin bagātīgu kultūras ietekmju gobelēnu, piesaistot apmeklētājus no visas pasaules. Neskatoties uz straujo urbanizāciju, Irāna saglabā ciešu saikni ar savu pagātni, kas ir acīmredzama valodas, paražu un orientieru saglabāšanā.

Vides un attīstības problēmas

Irāna saskaras ar vairākām vides un attīstības problēmām, tostarp ūdens trūkumu, zemes degradāciju un klimata pārmaiņu ietekmi. Valsts pārsvarā sausais klimats rada spiedienu uz tās ūdens resursiem, tāpēc ir nepieciešami ievērojami ieguldījumi apūdeņošanā, lai uzturētu lauksaimniecības zemes, kas 2012. gadā sasniedza aptuveni 95 530 kvadrātkilometrus. Turklāt Irānas apņemšanās veikt elektrifikāciju ir sasniegusi kritisku pagrieziena punktu, līdz 2016. gadam panākot 100 % elektrifikāciju no tās kopējā iedzīvotāju skaita un bruģējot ceļu ilgtspējīgai attīstībai pilsētu un lauku ainavās.

Ceļš uz priekšu

Raugoties nākotnē, Irāna atrodas potenciāla un izaicinājumu krustcelēs. Valsts bagātīgie dabas resursi, daudzveidīgā ekonomika un kultūras mantojums piedāvā spēcīgu pamatu izaugsmei un attīstībai. Tomēr, lai risinātu vides problēmas, kā arī ģeopolitisko spriedzi, ir vajadzīgs stratēģisks redzējums un sadarbība gan vietējā, gan starptautiskā mērogā. Tā kā Irāna turpina balstīties uz savu seno mantojumu, tās ceļš uz pārtikušu nākotni joprojām ir pārliecinošs stāstījums sarežģītajā Tuvo Austrumu gobelēnā.

Irānas evolūcija no civilizācijas šūpuļa uz modernu valsti uzsver tās izturību un pielāgošanās spēju. Ņemot vērā tās stratēģisko nozīmi gan ģeogrāfiski, gan ģeopolitiski, valsts ir gatava uzņemties galveno lomu reģiona nākotnes veidošanā. Tradīciju un mūsdienīguma sajaukums apvienojumā ar gaidāmajiem izaicinājumiem un iespējām padara Irānu par aizraujošu valsti pasaules mērogā.

Valsts dati

Valsts kods IR
Reģions Middle East
Virsma 1648195 kvadrātkilometri
Zemes virsma 1531595 kvadrātkilometri
Ūdens virsma 116600 kvadrātkilometri
Lauksaimniecības virsma 30.10%
Meža virsma 6.80%
Zemākais augstuma punkts Caspian Sea -28 m
Augstākais augstums Kuh-e Damavand 5,625 m
IKP/iedzīvotājs $20,100 (2017 est.)