Itālijas izpēte: kultūras, ģeogrāfijas un inovāciju gobelēns

Atrašanās vieta un ģeogrāfija

Itālija, valsts, kas jau sen aizrauj gan ceļotāju, gan vēsturnieku iztēli, atrodas Dienvideiropā. Šī pussalas valsts stiepjas Vidusjūras centrālajā daļā, kas atrodas uz ziemeļaustrumiem no Tunisijas. Ar kopējo virsmas platību 301 340 kvadrātkilometri, no kuriem 294 140 kvadrātkilometri ir zeme un 7 200 kvadrātkilometri ir ūdens, Itālijas topogrāfija ir apburošs nelīdzenu kalnu, ainavisku līdzenumu un sulīgu piekrastes zemienes sajaukums. Valsts dala savas zemes robežas 1,836,4 km garumā ar Austriju, Franciju, Svēto Krēslu (Vatikānu), Sanmarīno, Slovēniju un Šveici, radot daudzveidīgu kultūras gobelēnu tieši pie tās robežām. Itālija lepojas ar plašu 7,600 km garu piekrasti, no kuras paveras daži no elpu aizraujošākajiem skatiem uz Vidusjūru.

Klimats un dabas resursi

Itālijas klimats pārsvarā ir Vidusjūras reģions, kurā ir siltas vasaras un maigas ziemas, lai gan ir vērojamas atšķirības no Alpu apstākļiem ziemeļos līdz karstam, sausam laikam dienvidos. Šie klimatiskie apstākļi apvienojumā ar Itālijas bagātīgo dabas resursu bāzi, tostarp oglēm, dzīvsudrabu, cinku, marmoru un dabasgāzi, cita starpā ir ne tikai veidojuši tās vēsturisko lauksaimniecības dominanci, bet arī atbalstījuši dažādas nozares. Itālijas reljefam, kas galvenokārt ir nelīdzens un kalnains, ar dažiem līdzenumiem un piekrastes zemienēm, ir nozīmīga loma tās lauksaimniecībā, kas izmanto 47,10% zemes, bet 31,40% klāj meži.

Iedzīvotāji un urbanizācija

Tiek lēsts, ka 2020. gada jūlijā Itālijas iedzīvotāju skaits ir 62 402 659. Iedzīvotāju sadalījums visā valstī ir salīdzinoši līdzsvarots, neskatoties uz vēsturisko ekonomisko plaisu starp industrializētajiem ziemeļiem un agrārajiem dienvidiem. Piekrastes teritorijas, Po upes ieleja un lielākie pilsētu centri, piemēram, Milāna, Roma un Neapole, ir blīvāk apdzīvoti, piesaistot cilvēkus ar savām ekonomiskajām iespējām un kultūras orientieriem. Aptuveni 71% iedzīvotāju ir urbanizēti, atspoguļojot Itālijas modernizāciju un pāreju uz pilsētām iztikas un dzīvesveida ziņā.

Lielākās pilsētu teritorijas

Itālijas pilsētas ainavu raksturo vairākas nozīmīgas pilsētas, no kurām katra sniedz unikālu ieguldījumu valsts raksturā. Galvaspilsēta Roma ar 4,257 miljoniem iedzīvotāju ir Itālijas vēstures un kultūras sirds. Milāna (3,140 miljoni) ir atzīta par pasaules modes un dizaina galvaspilsētu. Neapole, Turīna, Bergamo un Palermo ir citas nozīmīgas pilsētu teritorijas, kas izceļ Itālijas daudzveidīgo reģionālo identitāti un ekonomiku.

Ekonomika un nozares

Itālijas ekonomika ir daudzveidības izrāde, kas ietver tūrismu, ražošanu un lauksaimniecību. Tās IKP uz vienu iedzīvotāju 2017. gadā bija 38 200 ASV dolāru, kas atspoguļo augstu dzīves līmeni. Itālija izceļas ar inženiertehnisko produktu, tekstilizstrādājumu, mehānisko transportlīdzekļu un ķīmisko vielu ražošanu, un ievērojamu tās ekonomikas daļu virza eksports. Vācija, Francija un ASV ir vieni no galvenajiem eksporta partneriem. Savukārt Itālija importē galvenokārt inženiertehniskos produktus, ķīmiskās vielas un energoproduktus no Vācijas, Francijas, Ķīnas un citām Eiropas valstīm.

Lauksaimniecība un dabas veltes

Lauksaimniecība joprojām ir būtiska Itālijas ekonomikas sastāvdaļa. Auglīgās zemes dod augļus, dārzeņus, vīnogas, olīvas un graudus, veicinot gan vietējo patēriņu, gan starptautisko tirdzniecību. Itālijas kulinārijas tradīcijas, kas pazīstamas visā pasaulē, sakņojas šajā bagātajā lauksaimniecības mantojumā, ražojot slavenus vīnus, olīveļļu un piena produktus.

Kultūra un mantojums

Papildus ekonomiskajam un ģeogrāfiskajam statusam Itālijas globālo reputāciju būtiski ietekmē tās bagātīgais kultūras mantojums. No senajām Romas drupām līdz Florences renesanses mākslai Itālija piedāvā nepārspējamu ceļojumu cauri vēsturei. Itāļu valodā, kas ir oficiālā valoda, runā iedzīvotāji, bagātinot kultūras pieredzi ar tās skaistumu un sarežģītību.

Secinājums

Itālija ar tās daudzveidīgajām ainavām, bagāto vēsturi un dinamisko ekonomiku ir apliecinājums tās iedzīvotāju izturībai un radošumam. No sniegotajām Alpu virsotnēm līdz saulainajiem Vidusjūras krastiem Itālija piedāvā unikālu dabas skaistuma, kultūras dziļuma un novatoriska gara sajaukumu. Tā kā Itālija turpina attīstīties, tā joprojām ir iemīļots galamērķis un ietekmīgs spēlētājs pasaules mērogā.

Valsts dati

Valsts kods IT
Reģions Europe
Virsma 301340 kvadrātkilometri
Zemes virsma 294140 kvadrātkilometri
Ūdens virsma 7200 kvadrātkilometri
Lauksaimniecības virsma 47.10%
Meža virsma 31.40%
Zemākais augstuma punkts Mediterranean Sea 0 m
Augstākais augstums Mont Blanc (Monte Bianco) de Courmayeur (a secondary peak of Mont Blanc) 4,748 m
IKP/iedzīvotājs $38,200 (2017 est.)