Gambijas izpēte: Āfrikas slēptais dārgakmens

Ģeogrāfiskie brīnumi un klimats

Gambija, tievs paradīzes gabals, kas atrodas Rietumāfrikā, ir unikāli novietota, jo tā robežojas ar Ziemeļatlantijas okeānu un Senegālu. Ar kompakto virsmas platību, kas ir tikai 11 300 kvadrātkilometri, tai lieliski izdodas piedāvāt daudzveidīgu ekoloģisko pēdu, kas sastāv no 10 120 kvadrātkilometriem zemes un papildu 1 180 kvadrātkilometriem ūdens. Valsts atšķirīgā iezīme ir tās 749 km robeža ar Senegālu, aptverot to no trim pusēm, savukārt pieticīgā 80 km garā krasta līnija savieno to ar plašo Atlantijas okeānu.

Klimatiskie apstākļi Gambijā iemieso tropu; kur no jūnija līdz novembrim zeme tiek peldēta lietū, pārejot uz vēsāku, sausu sezonu, kas ilgst no novembra līdz maijam. Apvidus būtībā ir Gambijas upes paliene, kas robežojas ar zemiem pauguriem, radot pacēluma spektru, kas jūras līmenī iegremdējas Atlantijas okeānā un sasniedz virsotnes tikai 53 m augstumā. Šī topogrāfija atbalsta bagātīgu floras un faunas gobelēnu, veicinot tā dabisko pievilcību.

Dabas un cilvēka dārgumi

Gambijas dabas resursi ir gan daudzveidīgi, gan vitāli svarīgi tās ekonomikai. Kasē ietilpst zivis, māls, silīcija dioksīda smiltis, titāns (rutils un ilmenīts), alva, cirkons, cita starpā. Tās zemes izmantojums atspoguļo lauksaimniecības dominējošo stāvokli — 56,10 % — lauksaimniecībai un 43,90 % — meži. Neskatoties uz to, ka tā ir viena no Āfrikas mazākajām valstīm, tā efektīvi izmanto savus aktīvus, un tiek lēsts, ka kopš 2012. gada tā ir 50 kvadrātkilometri apūdeņotas zemes.

Tuvāk aplūkojot demogrāfisko sadalījumu, atklājas apmetnes, kas izpletušās gar Gambijas upi. Galvaspilsēta Banjula kopā ar lielāko pilsētu Serekundu noenkuro iedzīvotājus gar Atlantijas okeāna piekrasti. Saskaņā ar 2020. gada aplēsēm 2020. gada jūlijā aplēstais iedzīvotāju skaits bija aptuveni 2 173 999 Gambijas iedzīvotāji, un saskaņā ar 2020. gada aplēsēm ievērojami 62,60% dzīvoja pilsētvidē.

Ekonomiskā ainava

Gambijas ekonomikas mugurkauls slēpjas lauksaimniecībā, izmantojot rīsus, prosu, sorgo, zemesriekstus, kukurūzu, sezamu, manioku, palmu kodolus un mājlopus, piemēram, liellopus, aitas un kazas. Šī nozare ne tikai baro tautu, bet arī liek pamatus tās nozarēm, kuru centrā ir zemesrieksti, zivis, jēlādas, tūrisms, dzērieni un daudz kas cits.

Tirdzniecības attiecības izgaismo valsts ekonomiskās saistības, galvenokārt eksportējot, tostarp zemesriekstu izstrādājumus, zivis, kokvilnas savārstījumus un palmu kodolus. Jāatzīmē, ka Gvineja-Bisava, Vjetnama, Senegāla un Mali ir vienas no lielākajām šī eksporta saņēmējām. No otras puses, Gambija importē galvenokārt no Kotdivuāras, Brazīlijas, Spānijas, Ķīnas, Krievijas, Nīderlandes un Indijas, koncentrējoties uz pārtikas produktiem, ražošanu, degvielu, mašīnām un transporta aprīkojumu.

Izaicinājumi un iespējas

Neskatoties uz dinamisko kultūru un ekonomiskajiem centieniem, Gambija cīnās ar tādiem izaicinājumiem kā tās iedzīvotāju elektrifikācija, un kopš 2017. gada aptuveni 1 miljons cilvēku joprojām ir bez elektrības. Tomēr tās IKP uz vienu iedzīvotāju 2,600 USD tajā pašā gadā liecina par noturīgu ekonomiku, kas ir gatava izaugsmei.

Secinājums

Gambija ar gleznainajām ainavām, tropisko klimatu un daudzveidīgajiem dabas resursiem ieņem unikālu vietu Rietumāfrikā. Tās apņemšanās attiecībā uz lauksaimniecību un tirdzniecību apvienojumā ar tās iedzīvotāju garu uzsver nāciju, kas ir nobriedusi ar potenciālu. Tā kā Gambija turpina virzīties savu ceļu uz ekonomisko attīstību un ilgtspēju, tās stāsts joprojām ir pārliecinošs apliecinājums Āfrikas daudzveidības noturībai un bagātīgajam gobelēnam.

Valsts dati

Valsts kods GA
Reģions Africa
Virsma 11300 kvadrātkilometri
Zemes virsma 10120 kvadrātkilometri
Ūdens virsma 1180 kvadrātkilometri
Lauksaimniecības virsma 56.10%
Meža virsma 43.90%
Zemākais augstuma punkts Atlantic Ocean 0 m
Augstākais augstums unnamed elevation 53 m
IKP/iedzīvotājs $2,600 (2017 est.)